نورپردازی

مفتول چیست؟ و کاربرد آن در سیم مفتول

سیم مفتول

بی شک در لیست بسیاری از مراکز توزیع تجهیزات الکتریکی و صنعتی مفتول را نیز به چشم می بینید. مفتول یا سیم مفتول یک نوع محصول خاص هستند که با سطح مقطع خاص روانه بازار میشود. این سیم برق های تک رشته‌ای معمولاً از جنس فلز به تولید می رسند. مفتول‌ها دارای عایقی از جنس پلیمر پی وی سی است که به عنوان مقاوم ترین عایق باعث محافظت از سیم تک رشته یا فلزی مفتول خواهد شد. مفتول ها نیز انواع مختلفی دارند که پرکاربردترین آنها مفتول فولادی و مفتول آهنی است. در بسیاری از موارد می توان از مفتول استفاده کرد اما عمده کاربرد آن برای مصارف ساختمانی می باشد. برای تولید مفتول از شمش های مقاوم استفاده می کنند که در داخل کوره هایی با حرارت بسیار بالا و البته با دمای ۱۲۰۰ درجه سانتیگراد پرداخته و تولید خواهد شد.

بر اساس قطر مورد نظر به دست آمده شمش را بر اساس اصولی به تعداد دفعات خاصی از دستگاه های پیشرفته و مخصوصی عبور خواهند داد. در واقع پس از عبور شمش از این دستگاه قطر مورد نظر تولید کنندگان به دست میرسد. پس از عبور شمش‌ها به تعداد دفعات لازمه قطر مورد نظر به دست می‌آید. حال اینکه توسط دستگاه های مخصوص نیز آنها را در تولیدی ها کلاف بندی می کنند. بعد از کلاف بندی شدن آنها در دمای نهصد و هشتاد درجه سانتیگراد خواهند بود.

بایستی اجازه دهید تا این مفتولهای کلاف بندی شده به دمای مورد نظر و البته عادی خود دست یابند. در واقع به حالتی که ترد و شکننده شوند به همین منظور آنها را در داخل دستگاه های سرد قرار داده و پس از آن بسته بندی و آماده عرضه خواهند بود. قیمت مفتول نیز به سطح کیفیت آن وابسته است. پس اگر به دنبال بهترین ها هستید قیمت مناسبی نیز بایستی بابت آن پرداخت کنید.

انواع سیم مفتول و کاربرد های آن ها

در صنعت ساختمان نیز تجهیزات بسیار زیادی نقش‌آفرینی می‌کنند. مهم ترین محصولی که امروزه در ساختمان سازی و البته دیگر صنایع مورد توجه قرار دارد مفتول می باشد. سیم های تک رشته ای فلزی با مقاومت بالایی توسط روش های تولید مختلف روانه بازار می‌شوند. البته به هنگام تولید نیز نکات زیادی در نظر است تا بهترین محصول با کیفیت مطلوب روانه بازار گردد. اما آیا شما با انواع سیم مفتول و کاربرد آن‌ها آشنایی دارید؟

مفتول سیاه

مفتول سیاه یکی از رایج ترین انواع مفتول های موجود در بازار است. این مفتول با نام آرماتوربندی نیز شهرت دارد. مفتول سیاه یک نوع سیم مفتول خاص است که بسیار نرم و منعطف می‌باشد. این نوع مفتول ها قابلیت های بسیار زیادی در مقابل خم شدن دارند و قطعاً که این خم شدن به تبعیت از انعطاف پذیری بالای مفتول ها خواهد بود. روی مفتولهای سیاه هیچگونه پوششی قرار ندارد از این رو باید گفت در برابر خوردگی مقاومت چندان زیادی همانند دیگر مفتولهای مجهز به پوشش عایق نخواهند داشت. بدین منظور باید گفت که مفتول سیاه را در محیط های باز نباید مورد استفاده قرار داد: چرا که در صورت تماس با هوا دچار زنگ زدگی خواهد شد. این زنگ زدگی نیز مشابه لکه های قرمز روی این مفتول ها ظاهر می‌شود که در صورت مشاهده چنین حالتی به زنگ زدگی آن پی خواهید برد.

البته توجه داشته باشید مفتول سیاه به عنوان پرکاربردترین مفتول توسط پروسه کشش میلگرد به تولید می‌رسد. در واقع میلگردهای کششی را بعد از حرارت دیدن در داخل کوره با نرمی و انعطاف پذیری بالایی جهت استفاده روانه بازار می‌کنند. این مفتول ها در دمای ۹۰ درجه سانتیگراد حرارت داده می‌شوند که معمولاً هم با ابعاد مختلفی در بازار وجود دارند. معمولاً سایز یک و نیم و سایز دو و نیم مفعول های سیاه به عنوان پرکاربردترین سایزها است که استحکام کششی و پوششی بسیار بالایی نیز خواهند داشت.

سیم مفتول

سیم مفتول

مفتول های بسیار پرکاربرد در صنعت

مفتول گالوانیزه

مفتول گالوانیزه یکی دیگر از انواع مفتول هایی است که در صنایع نقش‌آفرینی می‌کنند. این مفتول را با نام مفتول سفید نیز می شناسند که در صنایع مفتولی نقش مهمی دارند. در واقع در بسیاری از صنایع برای تولید بسیاری از محصولات مفتول سفید یا گالوانیزه به عنوان اولین ماده اولیه مورد نظر شناخته می شود. این مفتول همانگونه که از نام آن پیداست از گالوانیزه شدن مفتول سیاه است. معمولاً با توجه به گالوانیزه شدن این مفتول مقاومت آن در برابر رطوبت افزایش می‌یابد. این مزیت و ویژگی باعث می‌شود تا مفتول های گالوانیزه یا سفید را در تمامی محیط های مرطوب مورد استفاده قرار داد. البته این مفتول ها نیز به روش های گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم به تولید می‌رسند و از این رو به دو دسته تقسیم بندی می شود.

توجه داشته باشید مفتولهای گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم کاربردهای مختلفی دارند که به تبعیت از مشخصات و ویژگی های مفتول است. در واقع مقاوم ترین مفتول بازار همین مفتول های سفید و گالوانیزه شناخته می شود. این مفتول ها یک پوشش سیم از استنلس استیل با یک فلز محافظ می باشد. این سیم ها و کابل برق ها در برابر زنگ زدگی مقاومت فوق العاده بالایی دارند. این محصول فولادی توسط یک نوع فلز هسته آن پوشش داده می شود که همین سطح فلزی مقاومت آن را بالا برده و باعث می شود در برابر آب و هوای نامساعد نیز مقاومت کند.

مفتول استنلس استیل

مفتول استنلس استیل از مفتول های موجود برای برخی از مصارف است. این نوع مفتول در مقایسه با مفتول های سیاه و سفید قیمت بالایی دارد. چراکه مفتول های استنلس استیل مقاومت بیشتری در برابر خوردگی خواهند داشت. دلیل بالا بودن مقاومت به سبب بکارگیری آلیاژی چون نیکل، کروم و غیره برای ساخت این مفتول ها و خاصیت ضد زنگ بودن آنها است.

روش های تولید سیم مفتول

همانگونه که اشاره شد، مفتول به عنوان یک سیم فلزی است که بیشتر در صنعت ساختمان به کار گرفته می شود. مفتول نیز همانند دیگر محصولات یک پروسه خاصی و با اجرای قوانین و استانداردهای مناسبی به تولید می‌رسد. البته به کارگیری ماشین آلات و روش های مدرن امروزی باعث شده تا مفتول با سطح کیفیت ایده‌آلی روانه بازار شود. مفتول نیز به روش های مختلفی به تولید می‌رسد که شامل:

شیوه تولید مفتول به روش گرم

یکی از روش های تولید مفتول روش تولید به شیوه گرم است. در این روش مفتول در داخل کوره آنیل قرار می‌گیرد در نتیجه حرارت لازمه بایستی به مقتول ها داده تا آنها به اندازه کافی پخته شوند. این پروسه به منظور پیروی از یک اصول خاصی صورت می گیرد در واقع کربن داخل مفتول بر اثر این پروسه پرداخت و همچنین نرم و انعطاف پذیر می شود. در واقع کربن مفتول قبل از قرار گیری در داخل کوره بسیار شکننده می باشد اما پس از آن نرمی و انعطاف پذیری استانداردی را به خود میگیرد.

پس از حرارت استاندارد و شکل انعطاف پذیری که مفتول به خود میگیرد آن را سرد خواهند کرد. اکنون نوبت به مرحله اکسید زدایی است بعد از زدودن اکسید و چربی‌های روی بدنه مفتول در داخل استخر پر از فلز روی مذاب غوطه خواهند شد. در این گام مقدار روی لازمه برای بدنه مفتول توسط دستگاه‌های مخصوصی تعیین می‌گردد.

طی این مرحله مفتول به منظور گالوانیزاسیون کردن داخل کوله آب نیل قرار خواهد گرفت اما برای نرم و منعطف کردن آن باید حتماً از حرارت ۸۰۰ تا ۹۰۰ درجه فارنهایت استفاده نمود. این شیوه تولید تحت عنوان بازپخت نام دارد. البته در مرحله اکسید زدایی بایستی حتما در داخل استخر یا وان اسید قرار بگیرد که این مرحله با نام پروسه اسیدشور شناخته می شود. اما پس از وارد کردن مفتول داخل کوره فلز مذاب میزان اضافه ای که بر سطح آن قرار گرفته را بر خواهند داشت. قطعاً می دانید که مفتول به عنوان مهمترین مصالح در ساختمان سازی از این رو سطح کیفیت آن بایستی بالا باشد تا در ساختمان سازی نیز با به کارگیری مواد درجه یک مقاومت افزایش پیدا کند. کاربرد مفتول های تولیدی به روش گرم با مفتول های روش سرد تا حدودی با یکدیگر متفاوت هستند.

سیم مفتول

چگونگی تولید سیم مفتول به روش گالوانیزه سرد

از روش های تولید مفتول شامل روش گالوانیزه سرد است. مفتولهایی نیز که توسط این روش تولید می شود آنها را مفتولهای شیوه سرد می نامند و نیز از اصول خاصی پیروی می کنند. در این روش هیچ نیازی به مواد مذاب نیست. حال این که برای پوشش سطح رویه فولاد در روش گالوانیزه سرد از جریان الکتریکی استفاده خواهند نمود. توسط آبکاری و برق فلز روی در فرآیند الکترولیز هسته فولاد قرار خواهد گرفت. توجه داشته باشید این پوششی که روی سطح فولاد قرار می گیرد به طور تک بعدی خواهد بود. نتیجه این تک بعدی بودن دارای ضخامت کمتری در مقایسه با مفتول های روش گالوانیزه گرم می باشد.

بدین منظور این مفتولهای روش سرد در مقابل رطوبت استحکام کمتری خواهد داشت. پس با این حساب باید گفت رفتارهای شیوه سرد با مفتول‌های شیوه گرم در شرایطی با یکدیگر متفاوت هستند که نمونه ای از آنها قرار گرفتن در برابر رطوبت است.

روش های گالوانیزه گرم اگرچه در برابر رطوبت مقاوم نیستند اما در برابر انعطاف پذیری استحکام و طول عمر بالایی دارند. در روش گالوانیزه سرد مفتول یا همان مفتول سیاه طی مرحله اکسید زدایی و تمیز کاری قرار می گیرد. بعد از این پروسه توسط فرآیند الکترولیت یک پوشش و لایه مخصوصی از گالوانیزه سرد تحت عنوان پوشش مفتول روی بدنه آن قرار خواهد گرفت. این پروسه مقاومت نسبی مفتول را در برابر رطوبت و شکنندگی افزایش خواهد داد و با این حساب انعطاف پذیری این مفتول ها افزایش پیدا میکند.

هدف از تولید مفتول های سیاه به روش گالوانیزه سرد افزایش مقاومت آنها در برابر زنگ زدگی و خوردگی می باشد. این نکته را نیز در نظر بگیرید که مفتول‌های تولید شده به روش گرم با مفتول های تولید شده با روش سرد از نظر مشخصات و قابلیت های با یکدیگر تفاوت دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *